Motor

Motorn är hjärtat i en motorcykeln, och därför är den också hjärtat i vår verksamhet. Vi har under åren arbetat med i stort sett alla möjliga motorer och har byggt upp en kunskap och ett kontaktnät som få andra matchar. Har du problem med din motor? Vi hjälper dig.

Vevaxelrenoveringar har alltid varit en av Eptunes specialiteter. Vi rekommenderar vevaxelsvetsning för alla trimmade motorer, för maximal styrka och hållbarhet. Vi renoverar vevaxlar till alla sorters motorer och våra kunder återfinns över hela världen. Viktmatchning, loctitening och riktning med hög precision ingår som standard. För vevaxlar som utsätts för hög belastning rekommenderar vi svetsning som tilläggstjänst. Kontakta oss för mer information.

Eptune har genom åren tagit fram vevaxelkit till motorer som behövt en starkare vev eller en vev med annorlunda vevparametrar. Några exempel är classic-motorer som Kawasakis trecylindriga tvåtaktare och Saabs välkända tvåtaktsmotor. Livslängden kan ibland mångdubblas med rätt komponenter och rätt kunnande.

Vi har sedan vi startade, våren 1986, noterat mått på alla vevaxlar vi kommit i kontakt med genom åren. Detta innebär att om du behöver vevaxeldelar till din motor och delarna utgått på marknaden, kan Eptune förmodligen hjälpa dig hitta matchande och/eller bättre delar från modernare modeller.

När vi renoverar Saabs och DKW:s trecylindriga vevar använder vi SKF lågfriktionslager, labyrintpackboxar och silverpläterade storändelager som är avpassade för motorer med väldigt hög effekt. Vevstakarna viktmatchas med en noggrannhet på ±0,5 g och veven riktas till ett maxkast på 0,03 mm (räknat över hela den trecylindriga veven). Om vevdelarna är belagda med sot ger vi dem en mild rengöring med glasbläster.

Vi på Eptune är stolta över att vara först och ledande med detta koncept. Många "copycats" försöker efterlikna oss, men få har vår erfarenhet och vår noggrannhet.

Om du vill renovera eller förbättra din motorcykel-, gokart-, jetski-, snöskoter-, bil- eller båtvevaxel, tveka inte att kontakta oss via e-post eller telefon. Språk som engelska, danska och norska innebär inga problem.

Klicka på bilden för att se några av de specialiteter vi erbjuder.

Vi tillhandahåller förutom originaltillbehör även vevaxeldelar från tillverkare som exempelvis Prox, Falicon, HotRods, Carillo med flera. Till de vanligaste motorerna har vi alltid ramlager, stakesatser och packboxar på hyllan. Detta för att kunna ge dig som kund en snabb service.

Eptune erbjuder specialtillverkade JE-kolvar för de flesta motorer. Varför? För att det är förbaskat bra grejor. Fråga oss vad vi har till din motor!

Nikasilbehandling? Inga problem, vi samarbetar med de bästa: ATM Cylinder Technics i Nederländerna. Snabba leveranser också!

Om du har problem med läckande topplock kan vi o-ringa din topp. Eller som på bilden, din cylinder. Den infällda pianotråden skär in i packningen och låser den så att den inte kan blåsas ut och/eller börja läcka. Denna lösning fungerar dock inte på flerskiviga stålpackningar; där måste en packning i koppar tillverkas. Självklart fixar vi det med.

Knäckta och saknade kylflänsar i aluminium är inga problem att fixa. Naturligtvis klarar vi också svetsning av alla andra sorters aluminiumdelar.

Bussning i stället för nållager i kopplingskorgen förbättrar precision, hållbarhet och effekttålighet hos din transmission.

Slitna lagerlägen på växellådans drev är inga problem alls. Vi åtgärdar med nya bussningar av lagerbrons. Vill du ha ännu skarpare låda undercuttar vi dreven: vi slipar kopplingsklackarna på dreven så att de får en "inåtlutande" yta. Resultatet är att växlarna hoppar i läge effektivare än med standardlutning på klackarna, och operationen är som medicin för gamla slitna lådor.

Korroderade och smutsiga motordelar blir som nya med vår kulpolering. Behandlingen gör metallytorna starkare och "tätare", vilket betyder att de blir lättare att hålla rena. Ett måste vid originalrenoveringar. Klicka på bilden till vänster och kolla före och efter.

En slidmatad tvåtaktare, som exempelvis Suzuki RG 500, kräver täta slider för god funktion. Vi fixar biffen.

Låt oss glasblästra och lackera ditt motorblock med värmetålig färg i samband med renoveringen så blir utseendet 100 % perfekt.

Men allt handlar inte bara om de enskilda motorkomponenterna. Helheten måste också fungera. Eptune hjälper dig att sätta ihop din motor så att allting blir som det ska vara – och helst lite bättre. Vill du bli en vinnare? Vi kan tricken.